Waar is de lions mane paddenstoel goed voor?

Waar is de lions mane paddenstoel goed voor?

Heb je ooit gehoord van de prachtige, witte paddenstoelen genaamd Lions Mane (Hericium Erinaceus)? Hun uiterlijk doet denken aan de manen van een leeuw, vandaar hun unieke naam. Er zijn eigenlijk drie varianten van deze paddenstoelen familie, maar de Lions Mane is het meest bekend en geliefd. Maar waarom is dit zo? Waar komt die goede lions mane werking vandaan?

Wat is lions mane?

Je vraagt je misschien af, wat is een Lions Mane paddenstoel precies? Deze bijzondere schimmels hebben de vorm van zachte witte pompons en zijn een geliefde delicatesse in Azië, met name in landen als Korea, Japan, India en China. Hun populariteit groeit wereldwijd dankzij hun brede toepassing in de voedsel-, farmaceutische en cosmetica-industrieën.

Tegenwoordig vind je Lions Mane, ook wel bekend als pruikzwam, niet alleen in de supermarkt of bij je favoriete eetgelegenheden, maar zelfs in voedingssupplementen en trendy koffiedrankjes. Spiruella biedt een breed assortiment aan Lions Mane-producten, van poeders voor in je koffie tot capsules voor dagelijks gebruik.

Qua smaak wordt Lions Mane vaak vergeleken met zeevruchten. Je kunt deze paddenstoel rauw, gedroogd of gekookt consumeren. Bovendien is de Lions Mane paddenstoel een ware voedingskrachtpatser, vol met vitamines zoals thiamine, riboflavine en niacine, evenals essentiële mineralen zoals mangaan, zink en kalium.

Wat zit er in lions mane?

Een snelle blik op de voedingswaarde: 100 gram Lion's Mane paddenstoelen bevat ongeveer 43 calorieën, 2,5 g eiwit, 7,6 g koolhydraten en 0,3 g vet. En laten we de vitamines en mineralen niet vergeten: een klein beetje thiamine, niacine, vitamine B-6, biotine en folaat, plus een mix van calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, koper, mangaan en selenium.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gezondheidsvoordelen van Lions Mane. Onderzoek toont aan dat Lions Mane vol zit met gezondheidsbevorderende stoffen die een scala aan voordelen kunnen bieden. Traditioneel wordt het gebruikt ter ondersteuning van de spijsvertering, en sommigen geloven dat het ook goed kan zijn voor de hersenen, het leervermogen kan bevorderen en kan bijdragen aan de concentratie.

Wat maakt lions mane zo goed?

De voordelen worden toegeschreven aan de aanwezigheid van neuropeptiden in Lions Mane. Deze spelen een belangrijke rol in de groei en het behoud van neuronen en myeline in onze hersenen. Hoewel het huidige onderzoek beperkt is, zijn er uit dieronderzoek, laboratoriumstudies en kleinschalige klinische onderzoeken enkele voordelen van Lions Mane naar voren gekomen, waaronder de ondersteuning van neuronale gezondheid.

In het bijzonder wordt Lions Mane extract geprezen om de positieve effecten op het brein: het verbetert het geheugen en kan zorgen voor een betere gemoedstoestand en focus.

Hoe werd lions mane uiteindelijk zo bekend in Nederland?

Lions Mane heeft een lange geschiedenis in de traditionele Chinese geneeskunde, waar het vooral werd gebruikt vanwege zijn mogelijke neuroprotectieve voordelen. Dit wordt vaak benadrukt op het etiket van Lions Mane producten. Helaas is er nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs om de meeste van deze voordelen volledig te ondersteunen. Toekomstig onderzoek zal hopelijk meer licht werpen op de volledige potentie van deze interessante paddenstoel.

Wil je Lions Mane toevoegen aan je dieet? Je kunt deze paddenstoel bereiden tot de buitenste laag knapperig is, anders kan de smaak te bitter zijn. Spiruella biedt Lions Mane supplementen in verschillende vormen, zoals capsules, vloeistof, tabletten en poeders. Volg altijd de instructies op het etiket en overleg met een arts voordat je een nieuw supplement introduceert, vooral als je al andere medicijnen gebruikt.

Grootste vitamine winkel

Op de grootste vitamine winkel van Nederland Vitamines.com vind je alleen de beste paddenstoelen zoals Lions Mane producten. Het Hericium Erinaceus extract is beschikbaar in capsules, waarbij de paddenstoelen lokaal zijn geteeld zonder het gebruik van pesticiden. De capsules bevatten poeder geëxtraheerd uit het vruchtlichaam van de paddenstoelen. Je kunt ook Lions Mane poeder kopen om toe te voegen aan je maaltijden of drankjes.