Wat zijn de voordelen van eiwitshakes?

Wat zijn de voordelen van eiwitshakes?

Eiwitpoeder is een poedersupplement dat wordt verkregen van dierlijke en plantaardige eiwitbronnen. Het wordt meestal gemengd met een vloeistof, zoals melk of water, als onderdeel van een smoothie of eiwitshake. Het kan ook worden gebruikt in andere vormen, zoals bij het bakken of gemengd worden in ontbijtgranen. Voorbeelden van eiwitpoeder zijn wei, caseïne, soja en erwteneiwit. Eiwitpoeder gebruik je als aanvulling op de eiwitopname van je voedingspatroon.

Voordelen van eiwitpoeder

Het menselijk lichaam heeft eiwitten nodig. Het lichaam gebruikt deze eiwitten voor het stimuleren van ons immuunsysteem, het versturen van signalen en prikkels door het lichaam en het groeien van herstellen van cellen en weefsels. Eiwitpoeder is meestal gericht op functionele vaardigheden. Denk hierbij aan hulp bij spierherstel, het kweken van spiermassa en vergroten van de verzadiging.

Opbouwen van spieren

Eiwitshakes bieden een brandstof voor ons lichaam om te leveren bij het opbouwen van spierweefsel. Vooral bij krachttraining kan dit goed van pas komen. Het draagt bij aan de opbouw en het behouden van spierweefsel. Spiermassa behouden is ook cruciaal bij het ouder worden. Het verlies van spierweefsel wordt vertraagd, waardoor de botten en gezondheid in het algemeen beter beschermd blijven op latere leeftijd.

Afvallen

De spieropbouwende werking van eiwitpoeder kan een goede bijdrage leveren bij het afvallen. Het verbranden van calorieën (meer dan je binnenkrijgt) is het belangrijkst als je wil afvallen. Eiwitpoeder kan (door te helpen met de spiermassa te behouden) echter een positieve bijdrage leveren. Eiwitten vertragen ook het spijsverteringsproces. Hierdoor krijg je sneller het gevoel dat je vol zit na een maaltijd. Daardoor heb je minder neiging om veel te eten. Je lichaam zal zich met voldoende eiwitten beter richten op vetverbranding tijdens het trainen. Op lange termijn helpt het bij het verhogen van je metabolisme.

Praktisch

Het gebruik van eiwitshakes is naast de goede werking, ook heel praktisch. In plaats van een hele maaltijd klaarmaken, hoef je alleen wat poeder met vloeistof te mengen en door elkaar te schudden. Het is handig en makkelijk te gebruiken. Zowel thuis en op werk, als onderweg. Eiwitpoeder, in tegenstelling tot veel andere voedingsbronnen, bevat weinig vetten en koolhydraten. Na je training kun je het dus direct weer gebruiken. Eiwitshakes zijn dus ook erg praktisch om te gebruiken.