Dit moet iedere bierkenner weten

Dit moet iedere bierkenner weten

Van hoe het wordt gemaakt tot hoe het wordt gedronken, in deze blog delen we meerdere nuttige weetjes over bier die altijd handig van pas kunnen komen. Ga je naar een feestje of spreek je met vrienden af? Dan is het natuurlijk goed dat je op de hoogte bent van wat je nou eigenlijk drinkt, de geschiedenis en biertrends.

Bier is niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen in de rest van de wereld razend populair. En dat al duizenden jaren. Het is een trouwe metgezel wanneer we dorst hebben en past geweldig bij maaltijden en bijvoorbeeld feestjes. Maar hoe vertrouwd we ook zijn met bier in ons dagelijks leven, toch zijn er heel wat interessante feiten die je misschien niet weet over bier. Wij zijn hier om je te helpen.

Bier kan gebrouwen worden met tarwe, rijst en verschillende suikers, maar gerst is het meest voorkomende ingrediënt van het recept. Meestal is die gerst gemout, of geroosterd in droge hitte om het natuurlijke zetmeel om te zetten in suikers, die dan kunnen worden vergist (meer daarover hieronder).

Gerst in bier

Hoe langer de gerst gemout is, hoe donkerder het wordt, zoals brood wanneer je het roostert. Donkere bieren krijgen hun diepe kleuren van mout dat een langere tijd in de oven heeft gelegen. Stout en porter bevatten bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid zwarte mout, die wordt geroosterd tot hij zwart is en een aangenaam verkoolde smaak heeft. (Denk aan een bijzonder sterke kop zwarte koffie.)

Gist is verantwoordelijk voor de alcohol in bier. Vroeg in het brouwproces begint een partij bier als een stroperig moutmengsel dat "wort" wordt genoemd. De gist verbruikt de suikers in de wort en laat daarbij alcohol en koolzuurgas achter. Het koolzuur maakt het bier koolzuurhoudend.

Hop in bier

Bierliefhebbers praten veel over hop, maar wat is hop eigenlijk? Het zijn bloemknoppen die oorspronkelijk werden gebruikt als een natuurlijk bewaarmiddel. Vandaag de dag gebruiken we hop om smaak en bitterheid toe te voegen aan bier. Ze worden uit het eindproduct gefilterd, maar hun essentiële oliën blijven achter in het afgewerkte brouwsel. Afhankelijk van de hopvariëteit ruikt en smaakt de hop wrang, citrusachtig, bloemig of naar tropisch fruit.

Over bitterheid gesproken, soms zie je het acroniem "IBU" op een bieretiket of op de website van de brouwer. Het staat voor International Bitterness Units en hoe hoger het getal, hoe bitterder het bier zal smaken. De meeste bieren vallen ergens tussen 20 IBUs (nauwelijks bitter) en 50 IBUs (behoorlijk bitter). Sommige India pale ales (IPA's) gaan verder dan 70 IBU's, wat genoeg is om je mond te doen trillen. Perfect voor de IPA-liefhebbers die hunkeren naar die scherpe smaak. En hoewel de IBU-schaal theoretisch geen limiet heeft, wordt er in de bierwereld over gediscussieerd of mensen wel een toename van de bitterheid boven de 100 of zo IBU's kunnen waarnemen.

Suiker in bier

Veel mensen denken dat er suiker zit in bier. Dit is echter niet het geval. Bij wijn is dit wel zo. Een gemiddeld glas wijn bevat iets meer dan een gram suiker. Er zijn echter veel verschillende soorten wijn, dus hun suikergehalte varieert. Hoe zoeter de wijn, hoe hoger het suikergehalte.

In bier is gemoute gerst de hoofbron van suiker. Op zichzelf is het vrij zoet. Gist helpt om het minder zoet te maken. Door de fermentatie wordt alcohol wordt gevormd.

Combineren met eten

Wil je drank combineren met eten? Dan is bier eigenlijk de perfecte keuze. Kan je een drank bedenken die beter combineert met een broodje worst of taco’s? De reden waarom het zo goed combineert is omdat het koolzuur van bier je tong effectief reinigt van vet en / of zout.  Daarnaast geeft hop van bier een bittere smaak die het effect van heet eten versterkt.

Bier is een bron van ijzer, magnesium, kalium en silicium - en verschillende andere essentiële voedingsstoffen. Nu weet je het!

Troebel op de bodem van de fles

Sommige brouwsels hebben een laagje droesem op de bodem van de fles, dat is restgist dat niet uit het eindproduct is gefilterd. Wat je ermee doet is aan jou. Sommigen schenken het bier heel voorzichtig in een glas en laten de droesem achter in de fles. Anderen voegen de droesem voorzichtig bij het bier en drinken alles op - het mengsel ziet er troebeler uit, maar droesemfans beweren dat het zo ook lekkerder is. Probeer beide en kijk welke je zelf het lekkerst vindt.

Veel (zo niet de meeste) bieren lijken het best te smaken wanneer ze koud worden geserveerd, het lekkerste is als je het bier 5 minuten in de koelkast hebt gehad. Er zijn daarentegen ook biersoorten die op kamertemperatuur lekkerder smaken, volgens kenners. Probeer ook eens te genieten van Britse en Belgische bieren bij een verfrissende temperatuur van 7 tot 11°C, ook wel bekend als "keldertemperatuur". Je zal merken dat je bij elke slok meer fruit- en kruidenaroma's proeft.

Brouwers gebruiken ingrediënten en brouwtechnieken om bier te maken dat eruitziet, aanvoelt en vooral smaakt zoals de stijl die ze willen maken. En bierstijlen zijn meestal niet afhankelijk van de regio: Je kan een stout maken in Londen of Amerika. Zolang het smaakt als een stout, is het een stout.

Bewaaradvies van bieren

Bierflessen moeten altijd rechtop bewaard worden; als je ze op hun zij legt, kan er zich binnenin een zogenaamde "gistring" ontwikkelen. En bewaar bier op een koele, donkere plaats. In de meeste gevallen kan bier het best binnen drie maanden worden geconsumeerd, hoewel sommige bieren veel langer kunnen worden gerijpt.

Er zijn tot op heden wel tientallen miljarden liters bier bereid, genoeg om meer dan een miljard badkuipen te vullen. We hopen dat je met het lezen van dit blogartikel wijzer bent geworden en net even wat meer bierfeitjes weet dan dat je al wist.