Last van concentratieproblemen? Stel jouw bureaustoel goed in!

Last van concentratieproblemen? Stel jouw bureaustoel goed in!

Heb jij ook wel eens moeite om je te concentreren tijdens het werken of studeren? Vaak zoeken mensen naar externe oorzaken, zoals afleiding van buitenaf of een drukke werkomgeving. Maar wist je dat de manier waarop je op je bureaustoel zit ook invloed kan hebben op je concentratie? Een verkeerde houding kan namelijk zorgen voor lichamelijke klachten en daardoor je focus verstoren. Gelukkig is er een simpele oplossing: stel jouw bureaustoel goed in!

Problemen door een verkeerd ingestelde bureaustoel

Een verkeerd ingestelde bureaustoel kan voor allerlei klachten zorgen, zoals rugpijn, nekpijn, schouderklachten en zelfs hoofdpijn. Wanneer je niet goed op je stoel zit, worden bepaalde lichaamsdelen overbelast en ontstaat er spanning in je spieren. Dit kan er op den duur voor zorgen dat je moeite krijgt om je te concentreren en je werk goed uit te voeren. Daarnaast kunnen deze klachten ook zorgen voor vermoeidheid, wat je focus nog meer belemmert.

Bureaustoel instellen

Bureaustoel instellen? Om ervoor te zorgen dat je bureaustoel goed is ingesteld, zijn er een aantal punten waar je op moet letten:

Hoogte van de stoel - Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond kunnen staan en je knieƫn in een hoek van 90 graden gebogen zijn. Als je stoel te hoog staat, krijg je snel last van je onderrug. Als je stoel te laag staat, krijg je snel last van je bovenrug en nek.

Hoogte van het bureaublad - Zorg ervoor dat je armen ontspannen op het bureaublad kunnen rusten, zonder dat je schouders daarbij omhoog moeten worden getrokken. Als je bureaublad te hoog staat, krijg je snel last van je nek en schouders. Als je bureaublad te laag staat, krijg je snel last van je polsen en onderarmen.

Zitdiepte van de stoel - Zorg ervoor dat je met je rug goed tegen de rugleuning aan zit en dat er ongeveer een vuistbreedte ruimte tussen de voorkant van de stoel en je knieholtes zit. Als de zitting te kort is, krijg je snel last van je bovenbenen. Als de zitting te lang is, krijg je snel last van je onderrug.

Armleuningen - Zorg ervoor dat de armleuningen je armen ondersteunen, zonder daarbij je schouders omhoog te duwen. Als de armleuningen te hoog staan, krijg je snel last van je nek en schouders. Als de armleuningen te laag staan, krijg je snel last van je onderarmen en polsen.

Rugleuning - Zorg ervoor dat de rugleuning goed aansluit bij de natuurlijke kromming van je rug en dat je voldoende steun hebt in je onderrug. Als de rugleuning niet goed aansluit, krijg je snel last van je rug en kunnen er klachten ontstaan.

Regelmatig bewegen

Naast het goed instellen van je bureaustoel, is het ook belangrijk om regelmatig te bewegen tijdens het werken. Urenlang stilzitten is namelijk slecht voor je lichaam en kan zorgen voor concentratieproblemen. Sta regelmatig op om even te wandelen, rek je spieren uit en doe wat eenvoudige oefeningen om de doorbloeding in je lichaam te stimuleren. Op deze manier houd je je lichaam en geest actief en voorkom je klachten.

De juiste bureaustoel

Het instellen van je bureaustoel is een goede eerste stap om concentratieproblemen te voorkomen, maar het kan ook zijn dat je huidige bureaustoel niet geschikt is voor jouw lichaam. Vooral als je langdurig last hebt van klachten, kan het verstandig zijn om te investeren in een ergonomische bureaustoel die speciaal ontworpen is om de juiste ondersteuning te bieden.

Een ergonomische bureaustoel is vaak verstelbaar op meerdere punten, waardoor je de stoel perfect kunt afstellen op jouw lichaam. Op deze manier voorkom je klachten en kun je je beter concentreren tijdens het werken of studeren.