3 tips om sterker te worden

3 tips om sterker te worden

Ben je al een tijdje aan het trainen in de gym, maar heb je het gevoel dat de rek er een beetje uit is? Niet getreurd, iedere sporter heeft dit moment meegemaakt. Vaak is het ontbreken van bepaalde kennis de reden voor je stagnerende progressie. In dit artikel behandelen we een aantal weetjes die je verder gaan helpen om sterker en meer gewicht te kunnen tillen in de sportschool. 

Andere vorm van setjes

Wanneer je sterker wilt worden is het van belang om kortere setjes uit te voeren. Wanneer je begint met sporten word je erop gewezen om setjes van 10 a 12 herhalingen te doen. Dit is zeker goed en als je erop gericht bent om spiermassa te kweken moet je dit vooral blijven doen. Echter wanneer je sterker wilt worden en dus meer kracht wilt, is het verstandig om setjes van 5 herhalingen te doen. Waar je bij setjes van 10 a 12 herhalingen vaak zo’n 3 setjes uitvoert, doe je dit bij de setjes van 5 zo’n 5 keer. Dit is ideaal voor het vooruitgaan in gewicht. 

Veel eiwitten eten

Eiwitten zijn belangrijk om te herstellen. Als je te weinig eiwitten eet, kunnen je spieren niet (genoeg) herstellen en groei je dus ook minder. In zowel kracht als spiermassa. De richtlijnen voor je eiwitinname variëren een beetje. Waar de een zegt dat je 1,5 keer je lichaamsgewicht aan eiwitten moet binnenkrijgen, is de ander ervan overtuigd dat je 2 keer je lichaamsgewicht aan eiwitten moet innemen. Zelf neem ik ongeveer zo’n 1,5 keer mijn gewicht aan eiwitten en uit ervaring kan ik vertellen dat dit prima werkt. Zeker wanneer je gevoelige nieren en darmen hebt, zou ik hier niet al te veel boven zitten. 

Personal trainer inschakelen

Heb je alle bovenstaande opties al geprobeerd, maar wil het toch niet lukken? Dan kan het verstandig zijn om een personal trainer met echte vakkennis in te schakelen. Deze kan je helpen je vorm, voeding en slaap onder de loep te nemen en je te ondersteunen waar nodig. Zelf heb ik ook een tijdje vastgezeten met mijn kracht en toen heb ik na vele goede verhalen besloten om bij Rebody Weert aan de slag te gaan. Dit heeft mij echt goed geholpen. Naast dat ik te horen kreeg dat ik blijkbaar bepaalde oefeningen al tijden lang fout deed, heeft Rebody ook mijn voeding onder de loep genomen en gezegd waar ik kon verbeteren. Zo word je toch een beetje met je neus op de feiten gedrukt als ervaren sporter, wat in het begin toch wel confronterend was haha. Zo blijkt maar weer dat je zelfs als ervaren sporter nog van alles kunt leren, zolang je er maar voor open staat. 

Hopelijk hebben deze tips je geholpen om in de toekomst meer gewicht te tillen. Veel succes en zet hem op!