Energie besparen en een mooi verlichte tuin met led buitenverlichting

Energie besparen en een mooi verlichte tuin met led buitenverlichting

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor LED verlichting en dit is met goede reden. Maar wat is LED verlichting precies? En wat zijn de voordelen precies? Hieronder vind je de informatie die je nodig hebt om de keuze te maken.

LED verlichting

Ten eerste is het nodig om te weten wat LED verlichting precies is. LED staat voor Light Emitting Diode. Dit houdt in dat het een elektrisch component is. LED geeft licht wanneer er stroom door de lamp wordt gestuurd. Naast LED verlichting zijn er ook gloeilampen, spaarlampen en halogeenlampen. Aan LED verlichting zitten echter een aantal grote voordelen in tegenstelling tot de andere opties.

Energieverbruik van LED

LED verlichting is een stuk beter voor het milieu dan andere lampen. Ze zijn erg zuinig en de energiekosten kunnen tot wel 90% verminderd worden ten opzichte van gloeilampen en halogeenlampen. De levensduur van de lampen is ook een stuk hoger. Zo gaan de lampen gemiddeld wel zo’n 35.000 uren. Om te vergelijken gaat een gloeilamp meestal zo’n 1000 uur mee. De gemiddelde spaarlamp zo’n 7500 uur. Ook wordt de levensduur van de lamp niet minder door het aan- en uitschakelen en door langdurig gebruik. LED verlichting is dus een stuk voordeliger, vooral op lange termijn.

Veiliger en gezonder

LED lampen zijn ook beter voor de gezondheid. Veel lampen flikkeren aan en uit. Dit is niet met het blote oog te zien, maar na langdurige blootstelling kan dit leiden tot vermoeidheid, migraine en last van de ogen. LED verlichting heeft dit effect niet. Ook worden LED lampen een stuk minder warm na langdurig gebruik. Hierdoor is de kans op brandgevaar en het verbranden van de huid een stuk kleiner. Bij LED verlichting zit 80% van de energie in het geven van licht. Bij gloeilampen zit slechts 10% van de omzet van energie in licht, de rest wordt omgezet in warmte.

Vooruitgang van LED lampen

Tegenwoordig zijn LED lampen ook te verkrijgen in alle soorten, maten en kleuren. Ze kunnen worden omgezet tot slimme verlichting die op afstand te besturen is. Voor LED buitenverlichting kun je tegenwoordig ook kiezen voor waterdichte lampen. Bijna alle fittingen hebben tegenwoordig ook een LED variant, dus overstappen op LED verlichting is een stuk gemakkelijker geworden.