Dit is het stappenplan bij een echtscheiding

Dit is het stappenplan bij een echtscheiding

Als jullie besluiten te gaan scheiden is dat vaak een weloverwogen beslissing. Al snel kunnen er allerlei soorten emoties ontstaan, zoals verdriet, boosheid en misschien wel woede. Tijdens deze moeilijke periode dienen er veel zaken geregeld te worden om de echtscheiding definitief te maken. Hierbij dienen jullie samen belangrijke afspraken te maken voor de afwikkeling van het huwelijk. Niet alleen over wie er in het huis blijft wonen of hoe praktische zaken zullen worden geregeld, maar ook over bijvoorbeeld afspraken omtrent kinderen. Om je een inzicht te geven in de te nemen stappen tijdens een echtscheidingsprocedure vind je hieronder een handig stappenplan. 

1. Vertel of overleg met je partner

2. Ga op zoek naar relevante informatie over wat je moet doen of benader een scheidingsadvocaat

3. De echtscheiding aanvragen

4. Afspraken over de kinderen, bijvoorbeeld omgangsregeling, alimentatie etc

5. Afspraken over onder andere de financiën, boedel en woonruimte

6. Stel een echtscheidingsconvenant op en eventueel ouderschapsplan waar de gemaakte afspraken in vermeld staan

7. Echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank. Let op dit kan alleen gedaan worden door een scheidingsadvocaat

8. De definitieve uitspraak 

Bovenstaand stappenplan scheiden heeft je een idee gegeven waar je zoal rekening mee kunt houden. Tijdens de echtscheidingsprocedure kunnen er natuurlijk problemen of geschillen ontstaan tussen jou en je ex-partner. Dit kan de echtscheidingsprocedure bemoeilijken.

Scheidingsadvocaat of mediator

Wat wellicht wel handig is om te weten is dat alleen een echtscheidingsadvocaat een echtscheidingsverzoek kan indienen bij de rechtbank. Dus ook al hebben jullie in goed overleg alles geregeld, dan alsnog heb je een advocaat nodig om de scheiding officieel aan te vragen. In dit geval scheelt het wel een hoop kosten, omdat scheiden in goed overleg zelfs online geregeld kan worden. Een mediator of echtscheidingsadvocaat kan ook ondersteuning bieden als jullie de puntjes op de i willen zetten. De gezamenlijke advocaat/mediator neemt een objectieve rol aan en adviseert en helpt jullie beide om de plooien glad te strijken. De kosten voor de advocaat/mediator kunnen dan door beide partners gedeeld worden. Bij echtscheidingen waar de onderlinge verhoudingen tot het vriespunt zijn gedaald, rest er niks anders dan beide een eigen scheidingsadvocaat in de arm te nemen. De rol van een scheidingsadvocaat is onmisbaar bij complexe scheidingen en/of vechtscheidingen.

Waar vind ik een echtscheidingsadvocaat?

Stel je zoekt een echtscheidingsadvocaat Amsterdam. Tegenwoordig vind je online talloze kantoren die zich hebben gespecialiseerd in het personen- en familierecht waaronder echtscheidingen vallen. Niet alleen moet er een goede match zijn met de advocaat, maar is het ook belangrijk dat de advocaat binnen het budget valt, in de regio actief is en ervaring heeft met echtscheidingen. Vraag hier dan ook altijd naar als je een scheidingsadvocaat benaderd. De meeste echtscheidingsadvocaten bieden een gratis kennismakingsgesprek aan. Tijdens dit gesprek kan je vragen stellen. Doe dit ook vooral en vraag naar een inschatting van de kosten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.