Waar moet je op letten bij een goede boekhouding?

Waar moet je op letten bij een goede boekhouding?

Kies je ervoor om zelf de boekhouding te regelen bij je bedrijf? Zeker bij mensen die net gestart zijn is dit vaak het geval. Als je hieraan wil beginnen zijn er enkele zaken waar je goed rekening mee moet houden. In dit artikel worden deze besproken.

Belangrijke zaken

Ten eerste is het belangrijk om de privékosten en werkkosten goed gescheiden te houden van elkaar. Hierdoor blijft alles overzichtelijk. Maak een zakelijke rekening aan en gebruik deze voor alle transacties voor je bedrijf. Hierdoor voorkom je verwarring en problemen. Om alles overzichtelijk te houden is het ook handig om na elke maand even goed te kijken hoe je ervoor staat. Verwerk facturen en bonnen zo snel mogelijk, zodat deze niet opstapelen.

Voor de btw-aangifte en de belasting over je inkomen is de factuurdatum ook belangrijk. Als je een factuur krijgt op bijvoorbeeld 29 maart, dan geldt deze voor het eerste kwartaal. Ook als je deze pas later betaalt. Dit is ook zo bij de facturen die je verstuurt. Zorg dus dat je alles goed noteert en opslaat, met de juiste datum.

Om niet te werken met allemaal losse papieren en bonnetjes, is het beter om je archief digitaal te maken. Ook hierdoor blijft je administratie overzichtelijker. Zorg hierbij wel je alles makkelijk en snel terug kunt vinden. Je moet alles goed ordenen in mappen en de verschillende onderwerpen gescheiden houden. Bonnen en facturen zijn makkelijk te scannen, ook met allerlei handige apps. Hierdoor kun je alles meteen goed opslaan en bewaren. Je hebt dan ook meteen een goede kopie ter beschikking. Maar ook regelmatig back-ups van je boekhouding. Zo voorkom je vervelende situaties.

Boekhouder inschakelen

Het blijft altijd het slimst om gewoon een boekhouder in te schakelen, zoals admiprofs. Ook als kleine of beginnende ondernemen. Zo weet je zeker dat je geen fouten maakt. Boekhouders zijn gespecialiseerd in wat ze doen en kunnen je helpen het proces een stuk makkelijker te maken. Vaak hebben ze zelfs handige tips waardoor je geld kunt besparen. Zo kun jij je volledig focussen op je bedrijf en de service en hoef je je geen zorgen te maken over de administratie.