Waarom drinken Duitsers zo vaak Apfelschorle en wat zit er eigenlijk in?

Waarom drinken Duitsers zo vaak Apfelschorle en wat zit er eigenlijk in?

Wat is Apfelschorle precies?

Apfelschorle is een populaire Duitse drank die bestaat uit een combinatie van appel(sap) en bruisend mineraalwater. De verhouding tussen de appel en het water kan variëren, maar meestal bestaat Apfelschorle uit ongeveer 60% appelsap en 40% bruiswater. Het resultaat is een verfrissende, lichtzoete drank met minder suiker dan puur appelsap, en het heeft een mild sprankelende smaak die erg geliefd is in Duitsland.

Waarom is Apfelschorle zo populair in Duitsland?

Een van de voornaamste redenen waarom Apfelschorle zo veel gedronken wordt in Duitsland, is de verfrissende en dorstlessende werking. Vooral sporters maken er graag gebruik van, omdat het niet alleen hydrateert, maar ook natuurlijke suikers bevat die energie geven zonder het lichaam te belasten zoals frisdrank met toegevoegde suikers dat soms doet. Daarnaast past het goed binnen een gezonde levensstijl, iets wat voor veel Duitsers belangrijk is.

Culturele gewoonten rondom Apfelschorle

In Duitsland wordt Apfelschorle vaak aangeboden in restaurants, kantines en zelfs op scholen. Het is ook verkrijgbaar in vrijwel elke supermarkt. Het biedt een alternatief voor frisdranken zoals cola of sinas, en veel ouders geven hun kinderen liever Apfelschorle vanwege de lagere hoeveelheid suiker. Bovendien is het een drank die zowel bij jong als oud geliefd is.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Apfelschorle?

Doordat Apfelschorle gedeeltelijk uit mineraalwater bestaat, bevat het minder calorieën dan puur appelsap. Verder is het een goed alternatief voor commerciële frisdranken met veel toegevoegde suikers, kleurstoffen of cafeïne. De appelcomponent levert bovendien vitamine C, antioxidanten en vezels, hoewel in mindere mate dan een hele appel. De bruis van het mineraalwater maakt de drank makkelijker drinkbaar tijdens en na fysieke inspanning.

Kun je zelf Apfelschorle maken?

Veel mensen kopen kant-en-klare Apfelschorle, maar het is ook heel eenvoudig om het zelf te maken. Je hebt alleen appelsap nodig (liefst zonder toegevoegde suikers) en bruisend mineraalwater. Meng deze twee in een verhouding die je zelf prettig vindt, bijvoorbeeld 2 delen sap op 1 deel water. Je kunt zelf variëren om de smaak meer of minder intens te maken. Zo hou je de controle over wat je drinkt en vermijd je onnodige toevoegingen.

Apfelschorle als alternatief in Nederland

In Nederland is Apfelschorle nog relatief onbekend, maar het wordt steeds populairder onder mensen die op zoek zijn naar gezondere drankopties. In bio-winkels en goed gesorteerde supermarkten is het soms al te vinden. Zelf maken is natuurlijk altijd een optie. Voor mensen die minder frisdrank willen drinken maar toch iets smaakvols willen, kan Apfelschorle een interessante ontdekking zijn.