Waarom ruikt regen zo lekker en hoe werkt dat precies

Waarom ruikt regen zo lekker en hoe werkt dat precies

De bijzondere geur na een regenbui

Iedereen kent het: je doet een raam open na een bui en meteen ruik je die frisse, bijna rustgevende geur. Veel mensen vinden het een van de fijnste geuren die er is, maar hoe ontstaat die precies? De geur van regen is geen magie, maar een combinatie van natuur, chemie en onze eigen neus.

Er zijn drie belangrijke ingrediënten: petrichor, ozon en geosmine. Samen zorgen ze voor dat typische “het heeft net geregend”-gevoel, zeker na een droge periode.

Wat is petrichor eigenlijk

Het woord petrichor komt uit het Grieks en betekent zoiets als “steen” en “goddelijke vloeistof”. Wetenschappers introduceerden deze term om de geur te beschrijven die vrijkomt wanneer regen op droge aarde valt.

Olie uit planten in de droge grond

Planten maken tijdens droge perioden allerlei oliën aan die in de bodem en op oppervlakken terechtkomen. Die oliën blijven daar rustig liggen zolang het droog is. Zodra de eerste druppels vallen, lossen sommige stoffen een beetje op in het water en komen ze los van de ondergrond.

De impact is het grootst als het lang droog is geweest. Dan hebben planten meer tijd gehad om die oliën op te bouwen en is de geur na de eerste bui extra sterk en herkenbaar.

Het effect van opspattende druppels

Wanneer een regendruppel op de grond valt, spat hij eigenlijk in minieme belletjes uit elkaar. In die hele kleine luchtbelletjes worden geurmoleculen gevangen. De belletjes stijgen op en knappen, waardoor de stoffen in de lucht terechtkomen. Met iedere druppel die valt, komt er dus meer geur vrij.

De rol van geosmine en bacteriën

Een tweede belangrijke speler is geosmine. Dit is een stof die wordt gemaakt door bepaalde bodem­bacteriën, vooral actinobacteriën. Zij leven in de grond en breken onder andere dood plantenmateriaal af.

Waarom geosmine zo herkenbaar is

Geosmine heeft een heel sterke, aardse geur die onze neus al in extreem lage concentraties kan oppikken. Als de grond na een droge periode nat wordt, worden deze bacteriën verstoord en komt geosmine vrij in de lucht. Dat geeft die typische, aardse regenlucht die veel mensen associëren met natuur en rust.

Interessant genoeg gebruiken sommige dranken- en voedingsproducenten deze kennis juist om ongewenste “modderige” smaken te voorkomen, omdat geosmine in hogere concentraties minder prettig kan zijn.

Ozon: de frisse, bijna scherpe regenlucht

Naast petrichor en geosmine speelt ozon soms een rol. Ozon is een vorm van zuurstof met drie zuurstofatomen in plaats van twee. Het ruikt fris en een beetje scherp. Vooral bij onweer of direct ervoor kun je deze geur waarnemen.

Hoe ozon in de lucht komt

Bij elektrische ontladingen, zoals bliksem, worden zuurstof- en stikstofmoleculen in de lucht uit elkaar getrokken en vormen zich onder andere ozon. Luchtstromen kunnen dat ozon naar lagere luchtlagen brengen, waar wij het kunnen ruiken. Dat geeft die typische “er hangt een bui in de lucht”-geur nog voordat de eerste druppels vallen.

Waarom sommige mensen regenlucht zo prettig vinden

De positieve associatie met de geur van regen kan verschillende oorzaken hebben. Na een warme, benauwde dag voelt regen vaak als opluchting. De temperatuur daalt, de lucht wordt schoner omdat stofdeeltjes uit de lucht worden gespoeld, en veel mensen koppelen die ervaring onbewust aan rust en ontspanning.

Daarnaast speelt herinnering een rol. Wie fijne herinneringen heeft aan zomerse regenbuien, kamperen of wandelen in het bos, zal die geur sneller als prettig ervaren. Onze neus is sterk verbonden met ons geheugen; een geur kan in een fractie van een seconde een hele reeks emoties oproepen.

De volgende keer dat je die typische geur ruikt, weet je dus dat je eigenlijk een mix van plantenoliën, bacteriestoffen en soms een snufje ozon inademt. Klinkt minder romantisch, maar maakt het wonder van regen misschien juist nog interessanter.