Beugel nodig? Let op de wachttijd in 2024

Beugel nodig? Let op de wachttijd in 2024

De periode dat we van zorgverzekering kunnen overstappen breekt weer aan. Jaarlijks kan je vanaf 12 november je zorgverzekering stoppen en een nieuwe polis uitkiezen. Tot 31 december is dan ook het ideale moment om je te verwachte zorgkosten eens onder de loep te nemen. Hieronder gaan we in op de beugel, en alle behandelingen voor orthodontie.

Orthodontie verzekering 2024

Heeft je tandarts, of de orthodontist je vertelt dat je of je kind een beugel nodig heeft? Let dan goed op, want dit heeft financieel veel gevolgen. En daarom moet je nu een goede keuze maken, aangezien deze voor 2024 (en 2025?) bepalend. is. We maken onderscheid in 4 groepen en scenario's:

1. Kinderen tot 18 jaar

2. 18 jaar en ouder (volwassenen)

3. Geen directe acceptatie / wel wachttijd

4. Geen wachttijd / direct verzekerd

Kinderen tot 18 jaar

Met een aanvullende zorgverzekering orthodontie 2024 heb je mogelijk recht op kosten voor een beugel. Er wordt altijd onderscheid gemaakt in leeftijd: zoals door alle zorgverzekeraars wordt gehanteerd tot 18 jaar en vanaf 18 jaar. Dit is van cruciaal belang, want verzeker je je kinderen op jouw polis (of eventueel van de andere ouder)? Of heeft je kind zijn of haar 18e verjaardag al gevierd?

18 jaar en ouder

Dan gaat het om je eigen polis. Vanaf 18 jaar heb je zelf een eigen zorgverzekering, en dien je ook zelf eventuele aanvullende verzekeringen toe te voegen. Als het gaat om orthodontie, let dan wederom goed op de leeftijdsgrens.

Geen directe acceptatie

Meer dan de helft van de verzekeraars (waaronder VGZ, HEMA, Menzis en de Friesland) maken gebruik van een wachttijd. Dit houdt in dat je polisaanvraag vanzelfsprekend wordt geaccepteerd. Echter kan je niet direct in het aankomende jaar (2024 in dit voorbeeld) gebruik maken van orthodontie vergoeding. Je betaalt in 2024 premie, zonder vergoeding bij gebruik van orthodontie. In 2025 betaal je wederom premie, en dan kan je volgens de polisvoorwaarden de zorgkosten declareren.

En juist daarom zijn de verzekeringen zonder wachttijd interessant.

Geen wachttijd / direct verzekerd

Orthodontie zonder wachttijd in 2024 is schaars. En dit wordt naar verwachting (volgens de informatie op Zorgvergelijker.online) alleen maar schaarser. De afgelopen jaren zien we een terugloop van het aantal zorgverzekeraars dat deze mogelijkheid nog aanbied. En dat valt goed te verklaren: deze polissen kosten de verzekeraar alleen maar geld.

Slotwoord

Tussen 12 november en 31 december 2023 kan je op verschillende websites je zorgverzekering vergelijken. Heb je orthodontie nodig, let dan op de polisvoorwaarden. Dikwijls zijn deze pakketten verrijkt met overige vergoedingen zoals acnetherapie, alternatieve geneeswijzen, buitenlanddekking, medicijn vergoeding etc. Wees je ervan bewust, dat iedere zorgverzekeraar voor aanvullende polissen andere vergoedingen, voorwaarden en premies heeft.

Voor de basisverzekering is dat een stuk eenvoudiger. Je kiest in 2024 voor de naturapolis, combinatiepolis of restitutiepolis. Laatst genoemde is qua dekking altijd gelijk.