Wat is een animatiestudio en wat gebeurd daar?

Wat is een animatiestudio en wat gebeurd daar?

Een animatiestudio is een studio waar animatiefilms worden gemaakt. Deze films worden gemaakt door het animeren van tekeningen of modellen. In de meeste gevallen wordt er gebruikgemaakt van computersoftware om de bewegingen te simuleren. Animatiestudio's zijn over het algemeen gevestigd in landen waar de productiekosten laag zijn, zoals India en China.

Animatieseries

Animatieseries worden vaak gemaakt door een team van animators die werken onder leiding van een regisseur. Het team kan uit vele animators bestaan, maar er zijn ook studio's die werken met een klein team van animators. In sommige gevallen wordt een animatiefilm gemaakt door één persoon. Dit is echter niet erg veel voorkomend.

Wat gebeurd er in een animatiestudio?

In een animatiestudio wordt er hard gewerkt aan het maken van animatiefilms. De studio's zijn vaak erg druk bezig met het bedenken van nieuwe verhalen, het maken van animaties en het testen van de film. Er wordt ook veel aandacht besteed aan het creëren van een unieke sfeer in de studio. Dit is belangrijk, want de animators moeten in een goede sfeer kunnen werken om de beste films te kunnen maken.

Hoe ziet een animatiestudio eruit?

Een animatiestudio kan er heel erg verschillend uitzien, afhankelijk van de grootte van de studio en het soort animaties dat er gemaakt wordt. Sommige studio's zijn heel klein, met slechts een paar werknemers. Andere studio's zijn veel groter en hebben honderden werknemers. Er zijn ook animatiestudio's die gespecialiseerd zijn in bepaalde soorten animaties, zoals stopmotion of computeranimatie.

Waar in Nederland vind ik een animatiestudio?

Je hebt o.a. animatiestudio Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Deze studio's maken allemaal verschillende soorten animaties.

Animatiestudio's voor zakelijk gebruik

Naast films worden er door animatiestudio's ook vaak bedrijfsvideo's, reclames en zogeheten explanimations gemaakt. Dit zijn korte video's die een bepaald product of dienst uitleggen. Ook worden er door animatiestudio's educatieve video's gemaakt. Deze video's worden vaak gebruikt in scholen of universiteiten.

Animatievideo's

Animaties zijn niet alleen maar voor vermaak, ze kunnen ook erg nuttig zijn. Zeker voor zakelijk gebruik zien we dit dus vaak terug in explanimations. Voor de animatievideo's die onze kinderen kijken op YouTube of Netflix, wordt er hard gewerkt in de grotere studio's! Wist je dat het maken van één seconde animatie ongeveer twee weken in beslag kan nemen? Denk daar maar eens over na als je de volgende animatievideo op tv voorbij ziet komen.