Zoeken naar de goedkoopste energieleverancier

Zoeken naar de goedkoopste energieleverancier

Is de rust terug op de huidige energiemarkt? In september daalden de gasprijzen nog verder, maar het oplaaien van het conflict in en rondom Israel doet de energiemarkt flink in beweging brengen. En dat is voornamelijk op de gasprijs van invloed, aangezien deze handel wereldwijd verloopt.

De stroomprijzen zijn daarentegen wat stabieler, maar schommelen desalniettemin het hele jaar door. Wanneer en hoe kies je dan de goedkoopste energieleverancier voor 2024? Dat is puur speculeren, dit zijn de aandachtspunten.

Contract met je energieleverancier

Dat je een overeenkomst, in de vorm van een contract, met je energieleverancier moet afsluiten: daar ontkom je niet aan. Maar wat het contract inhoudt, daaraan kan je zelf richting geven.

Variabele contracten

Met een variabel energiecontract, variëren de tarieven voor stroom en gas periodiek. Energieleveranciers kunnen zelf de tarieven aanpassen zo vaak ze willen. Dit heeft meerdere voor- en nadelen. Worden de prijzen te hoog, dan kan je op elk gewenst moment overstappen. Overigens zullen andere energieleveranciers vaak hetzelfde doen, zij handelen namelijk in dezelfde markt.

Vaste contracten

De energietarieven van vaste contracten zijn doorgaans hoger dan de actuele variabele tarieven. Dat verschil komt door de onzekerheid in de energiemarkt, waarover in het begin in het artikel al over geschreven. Een vast contract bestaat uit een periode van 1, 2 of 3 jaar. Als energieleverancier en klant ga je dan een overeenkomst aan, waaraan je je moet houden. Jullie spreken samen af wat de kosten zijn, en voor welke periode. Energiebelastingen, wettelijk geregeld, kunnen hier nog wel wijzigen. De Budget Energie tarieven voor aanbieding van vaste contracten wijzigen iedere maand.

Ga je verhuizen, dan kan je je energiecontract natuurlijk gewoon stopzetten.

Dynamische contracten

De dynamische contracten, voornamelijk voor stroom zijn populair. De prijzen per kWh zijn op zomerse zonnige en winderige dagen heel laag, en soms zelfs negatief. De tarieven worden een dag van te voren gepubliceerd, waaraan klanten hun energieverbruik kunnen afstemmen. Is je autobatterij bijna leeg, wacht dan op de juiste tijden om te gaan laden. En dat geldt natuurlijk ook voor heel veel huishoudelijke apparaten.

Voor gas kan je ook dynamisch inkopen, maar dat is heel erg risicovol. In de zomers zijn de prijzen weliswaar heel laag, veel lager dan bij de vaste contracten, in de winter is dit het tegenovergestelde. De vraag in de donkere koude maanden schiet omhoog, en met het vraag- en aanbod principe stijgen de prijzen met Megawatt uur voor gas explosief. Ben je daar bewust van.

Conclusie

De wereldwijde orde, weersomstandigheden en vraag en aanbod hebben een enorme wisselwerking op de energietarieven. Zekerheid bestaat niet en het is dan ook puur speculeren waar je het beste mee af bent. Je kan in ieder geval meerdere energievergelijkers gebruiken om de prijzen en aanbiedingen van energieleveranciers te vergelijken.